Opetuksen tavoitteet

Opetuksen tavoitteet

Taide-elämys on jokaiselle henkilökohtainen kokemus, kuten myös näkemys omasta luovuudesta ja luovuuden käyttämisestä. Onneksi luova ajattelu ja luovat menetelmät ovat opittavissa ja siten myös kuka tahansa voi muuttua luovaksi, jos sitä vain haluaa.
KONSTa varmistaa, että käsillä tekemisen merkitys osana ajattelua ja ihmisen kokonaisvaltaista kehittymistä säilyy. Tavoitteena on kehittää luovuutta, avartaa mielikuvitusta, oppia keinoja tehdä ja tulkita taidetta sekä tutustua taidehistoriaan. Opetus tutustuttaa piirtämisen, maalaamisen, grafiikan ja kolmiulotteisen muotoilun materiaaleihin, tekniikoihin ja mahdollisuuksiin. Taidekasvatuksen ohessa saadaan tietoa erilaisista kulttuureista, ihmisistä ja tavoista elää. Myös tutustuminen luontoon ja sen moninaisuuteen, sekä kestävän kehityksen huomioiminen on tärkeässä osassa KONSTassa annettavassa opetuksessa. Materiaalien valinnoissa, opetuksessa ja työskentelyssä huomioidaan ympäristö, työturvallisuus ja luonnonsuojelullinen näkökanta ja oppilaiden kanssa käydään keskusteluja taiteen tekemisen ympäristöhaitoista ja keinoista suojella luontoa. Opiskelu KONSTassa on oppijakeskeistä, oppiminen perustuu tekemällä oppimiseen. Pääpaino on oppijan omassa työskentelyssä, tutkivassa ja aktiivisessa asenteessa sekä vuorovaikutuksessa opettajan ja ryhmän välillä.

Opiskelu kuvataidekoulussa luo edellytyksiä elinikäiselle kuvataideharrastukselle antaen samalla hyvät pohjatiedot ja -taidot kuvataidealan jatko-opintoihin, itsenäiseen työskentelyyn ja rakentavaan toimintaan yhteiskunnan jäsenenä. Taideharrastus tukee etenkin lasten sekä nuorten kehitystä ja antaa myönteisiä kokemuksia sekä uusia valmiuksia elämää varten. Aikuisille suunnatun taiteen perusopetuksen myötä KONSTa tarjoaa myös aikuisille mahdollisuuden kokea taiteen tekemisen riemun ja opiskella kuvataiteita monipuolisesti ja etenevästi.

Taide ei ole pelkästään visuaalinen nautinto tai luovuuden ilmaisua, vaan sillä on myös merkittäviä vaikutuksia ihmisen aivoihin, hormonitoimintaan ja kehoon. Parhaimmillaan taidetoiminta parantaa mielialaa ja vähentää negatiivisia tunteita, lisää kärsivällisyyttä ja keskittymistä, laajentaa ymmärrystä ja avartaa näkökulmia sekä edistää sopeutumis- ja sietokykyä. Osallistuminen taide- ja kulttuuritoimintaan voi tarjota mahdollisuuksia, tukea ja resursseja edistää terveyttä ja hyvinvointia kokonaisvaltaisella tavalla jokapäiväisessä elämässä. Taide tekee hyvää. Taidehetket KONSTalla rikastuttavat elämää ja toimivat ilon ja mielihyvän lähteenä, tavoitteena on taiteilun tuoma ilo ja nautinto sekä esteettiset elämykset taiteen ja luovan toiminnan äärellä.